Logo - Smykkesten
Stengalleriet - Smykkesten

Vasskis

Vasskis, Illustration 1
Halssmykke i vasskis, Norge
Jørgen Kjær Poulsen
Vasskis kommer fra "Løkken Verk", som ligger godt hundrede kilometer sydsydvest for Trondheim i Norge. "Løkken Verk" fungerede som kobber- og svovlkismine og var meget vigtig og eftertragtet under anden verdenskrig. Det er nu efterhånden en del år siden, at minen har været i gang. I stedet er området udlagt som naturpark og fungerer i dag som et meget brugt turistmål.

Tidligere benævnte man vasskis som kis i sortsten. Her er kisen betegnelsen for svovlkis, som i daglig tale kaldes for pyrit. Sortstenen er nærmest en finkornet hornfels. For stensliberen er arbejdet med vasskis en speciel oplevelse, idet indholdet af pyrit gør, at både vand og hænder farves meget sorte - og den sorte farve sætter sig uhjælpelig i alle små revner og under neglene og er meget vanskelig at vaske af, men dette problem opvejes rigeligt af, at det er en meget spændende sten at arbejde med. Materialet af råsten er så varieret og indeholder så forskellige strukturer og tegninger, at det inspirerer stensliberen til at slibe anderledes og særprægede smykker. Bl.a. er vasskis uovertruffen til ciselering.

Vasskis kan være billeddannende. Når pyrit i sin specielle krystalform, som har kubusform, ligger med den sorte hornfels som baggrund, illuderer det en flot stjernehimmel. Så kalder nordmændene med en vis stolthed vasskis for "Cosmos".

Til toppen