Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Margit Fjerbæk - Billedkunstner

Margit Fjerbæk
Margit Fjerbæk
Foto: Lis Albertus
Margit Fjerbæk bor i Charlotteparken, som ligger i den østlige del af Stensballe tæt ved skov og fjord. Her er gode muligheder for en rask travetur over marken og ned i skoven. - En sådan tur er god til at sætte tingene i relief. Sindet bliver blæst rent, så det giver mulighed for koncentreret arbejde med at skabe billeder. Margit Fjerbæk fortæller selv at hun i sit tidligere arbejde som sygeplejerske i hjemmeplejen oplevede et interessant samspil mellem den friske travetur, koncentration, energi og fordybelse. Begreber, som var nødvendige både i det daglige arbejde med mennesker, men også som billedskaber. Når man skal lave billeder, skal man fordybe sig. Det handler om at finde ind til kernen i tingene. Turde give slip og være ærlig overfor sig selv.

Det kreative har Margit Fjerbæk altid fundet tid til at dyrke. Således gennemførte hun den 2-årige linieuddannelse i formning på Statsseminariet i Gedved. Men grundlaget for at "male med stof" blev lagt allerede i 1989, da hun mødte den hollandske tekstilkunstner Bauke Ziljstra på Uldum Højskole. Dette møde førte til at hun blev elev på Tekstil- og billedkunst-akademiet "Andromeda" , som Bauke Ziljstra drev i Egtved. Hun fortæller at det Jeg ved et sted, Margit Fjerbæk
"Jeg ved et sted"
Tekstilbillede
Margit Fjerbæk
var spændende, men også hårdt, idet hun foruden sit arbejde som sygeplejerske, var på akademiet en gang om ugen samt en hel del week-ender. Her lærte Margit Fjerbæk blandt andet tegning, komposition, maleteknik og tekstilkunst. Senere gennemførte hun samme sted Billedgestaltuddannelsen. Det skabte alt sammen ønsket om yderligere fordybelse. så hun gennemførte kursus i tegning, akvarelmaleri og maleri i henholdsvis 1994, 1995 og 1999 fra Århus Kunstakademi.

"Den billedskabende interesse har jeg således haft gennem mange år. Den har blot skiftet form gennem tiderne. Det startede egentlig på hobbyplan som afkobling fra hverdagen medens børnene var små og fra mit arbejde som sygeplejerske. Efterhånden er det blevet en væsentlig del af min tilværelse at udtrykke mig i billeder. Jeg udtrykker mig gennem tekstilbilleder, blandform, akrylmalerier og pastelkridt tegninger. Billedmageri er for mig en reflektion over livets mangfoldige oplevelser og indtryk. Det er en fordybelsesproces, hvor hverdagen slippes, og indre følelser og oplevelser kommer til udtryk. Billederne bliver til i en bearbejdelse og fordybelse i Mod nord, Margit Fjerbæk
"Mod nord"
Tekstilbillede
Margit Fjerbæk
de følelser og stemninger, der opstår i processen. Det er så utroligt fascinerende at samle sjove, interessante og smukke stoffer og sy dem sammen lag på lag - falde over spændende papir, rive klistre, male og komponere - vælge farvekridt eller maling og male løs. I det hele taget lege med farver, flader, linier, rum og rytmer og derved nå frem til et billedes sjæl gennem kaos, forvandling og dybdearbejde, indtil slutresultatet klinger", fortæller Margit Fjerbæk og fortsætter:

"Min inspiration til et billede kan for eksempel være en rejseoplevelse såvel som eventyrenes væsen. Jeg kan lide de urmenneskelige emner, eventyrene tager op, deres fortolkninger og eviggyldige værdier. Fra udstillingen jeg havde i Stengalleriet i foråret 2001 lod jeg mig inspirere og tryllebinde af "1001 Nats Eventyr" . Men ellers kommer min motivverden for størstedelen indefra. Jeg kan ikke i forvejen bestemme et billedes udseende. Det er mere mine indre oplevelser, følelser og stemninger, der kommer til udtryk gennem fabulering, end det er et naturalistisk udtryk af emnet. Med henblik på mit fremtidige billedudtryk har jeg meget lyst til at forsøge mig med ikoninspirerede billeder. Der er noget spændende i det, at sammenstille billedelementer og komponere dem til en afbalanceret helhed. Den proces glæder jeg mig til."


Margit Fjerbæk
Charlotteparken 33, 8700 Horsens
Tlf.: 75 66 50 20
Til toppen