Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Ulla Fobian - Billedkunstner

Ulla Fobian
Ulla Fobian

Indledning

Ulla Fobian havde besøgt Stengalleriet flere gange, inden hun på en behagelig og forsigtig måde begyndte at fortælle om sin egen kunstneriske virksomhed i Jelling.

Min kone Lis og jeg selv blev efterhånden interesseret i at se, hvad hun lavede og om det kunne passe ind i det farvevalg, som vore egne produkter nødvendigvis kræver hensyntagen til.

Ulla Fobian kom en dag og præsenterede et udvalg af sine billeder, som vi straks blev meget Collage over temaet Uganda, Ulla Fobian
Collage over temaet Uganda
Ulla Fobian
glade for og vi blev hurtigt enige om, at invitere hende som gæsteudstiller. Det blev til den smukke udstilling ”Potpourri” vinteren 2007.

Genrer

Ulla Fobian arbejder indenfor genrerne papir- og stofcollager og masker. Det er siden 1995 blevet til et seriøst arbejde med billedmageri, hvor hun eksperimenterer med forskellige teknikker.

Efterfølgende vil hun selv fortælle om, hvordan hun oplever tilværelsen som kunstner. Hun arbejder i hjemmet lidt uden for Jelling, men har i mange år været en del af kunstnersammenslutningen Møllen i Jelling.

Uddannelse

I 1995 henvendte jeg mig til tekstil- og billedkunstner Baukje Zielstra for at følge et toårigt forløb i cencureret kunstterapeutisk billedgestaltkursus. Mit liv havde formet sig sådan, at jeg havde brug for at arbejde intenst med mig selv og Baukje Zielstra åbnede en verden for mig, hvor jeg gennem mine erfaringer, sorger, glæder og følelser i det hele taget kunne begynde at bruge den ventil det var, at være i stand til at udtrykke sig Collage over temaet Uganda, Ulla Fobian
Collage over temaet Uganda
Ulla Fobian
billedligt. Det var ikke nogen nem proces og det er det stadig ikke, når jeg skaber et billede. Men at træde ud af sig selv er spændende og virker forløsende.

Kunstnerliv

Jeg har en trang til at skabe og med min sans for farver og kompositioner, benytter jeg muligheden for gennem mit arbejde med billederne at omsætte følelser og oplevelser, der har gjort indtryk på mig. Bag hvert billede ligger der således tidligere hændelser, som har brændt sig fast og som en dag dukker op til overfladen.

Min nye billedserie til efterårsudstillingen i 2012 i Stengalleriet viser indtryk fra en rejse til Uganda i 2011. At opleve Afrika for første gang er en meget stor oplevelse og da jeg ofte anvender jordfarver og gerne holder mig til de farveholdninger i mine billeder, er valget af motiverne fra Afrika oplagte for mit temperament og udtryksmåde. Jeg arbejder derfor med, at få ting i tale og mærker, når billederne er færdige.

Fundamentet bærer, Ulla Fobian
"Fundamentet bærer"
collage, 28x34 cm
Ulla Fobian
Et billede skal være ærligt, derfor arbejder jeg med, at finde mit eget sprog og min selvstændige stil.

Billeddannelse

Et billede er en fortælling uden ord, betragteren skaber selv en fortælling - sin historie. Mine billeder indeholder små som store budskaber. De kan være mangetydige på forskellige planer. Hertil er billedcollage en fantastisk måde at udtrykke sig på. Jeg bygger langsomt billedet op - ofte med mange lag af forskellige materialer. Derved får jeg dybde.

Når jeg synes, der er tilpas med lag og forskelligartede materialer - som alle tager forskelligt imod maling - farvelægger jeg billedet. Materialerne til mine billeder finder jeg overalt, hvor jeg færdes. I naturen, i papirkurven, i husholdningen, i rendestenen osv.

Jeg anvender akryl, shellak, akvarelfarve, kaffe og te, kridt og pastel m.m. Tit river jeg billedet i mindre stykker for så at sammensætte det igen på en ny måde.

Viljens kraft, Ulla Fobian
"Viljens kraft"
collage, 40x50 cm
Ulla Fobian

Indholdssiden

Alle mine billeder har en historie. Jeg begynder et sted - har en ide - og så sker der noget forunderligt. Farverne tager styringen, de opstår. Derfor ender jeg ofte et andet sted end der, hvor jeg startede. Når jeg prøver at tolke farvernes betydning, kan jeg godt se, at det ikke er tilfældigt, hvor jeg havner. Det er tydeligt at farverne har sit eget sprog og afslører min sindstilstand.

Det er en god proces at arbejde i temaer med en serie af billeder og evt. arbejde en form til ende.

Jeg har det privilegium at bo tæt på naturen, hvor der er fred og lys og meget smukt, så rammerne er perfekte til fordybelse. Her bor jeg med min mand og gamle kat.


Ulla Fobian
Hørupvej 6, Hørup, 7300 Jelling
Tlf.: 75 87 19 91

E-mail

Til toppen