Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Bent Wiborg - Keramiker

Bent Wiborg
Bent Wiborg

Historie

Bent Wiborg, der er født i 1941, har arbejdet med keramik i over 40 år, og det er blevet til flere censurerede udstillinger som for eksempel Charlottenborg Forårsudstilling, Kunstnernes Påskeudstilling i Århus og Kunstnernes Efterårsudstilling i København. Der udover er der gennem tiderne udstillet i mange gallerier og kunstforeninger.

Egentlig var interessen for at forme i ler allerede til stede i barndommen. Her blev det jævnligt til besøg hos pottemageren hjemme i Ringe på Fyn. Han gav flere gange den interesserede purk en klump af det bløde og medgørlige ler med hjem. Resultaterne af drengens formning blev godt nok aldrig brændt, men der gik mange hyggelige stunder med at bygge former op i det føjelige materiale.

Værksteder

I årene 1965 og 1966 blev det til uddannelse på Århus Kunstakademi straks efterfulgt af Cylinderkrukke, Bent Wiborg
(Cylinderkrukke) Stentøjskrukke
højde 20 cm, bredde 27 cm
Bent Wiborg
etablering af eget værksted på Trøjborg i Århus i årene 1967 til 1972. Herefter flyttede Bent Wiborg på landet. Det blev til et værksted i Vedslet, som ligger nogle få kilometer nord for Hovedgård. I Vedslet blev der arbejdet med keramik i 26 år fra 1972 og helt frem til 1998. Så faldt familien over et aldeles dejligt hus i Skanderborg.

En rigtig drømmebolig, der ligger lige midt i byen, men alligevel på en stille sidegade. Huset ligger på vestsiden af Skanderborg Sø lige ned til vandet. Et lyst og tiltalende værksted er etableret i kælderen, som ligger i haveplan med direkte udsigt ud over søen over til det smukke landskab, der ligger på søens modsatte side. Som et kuriosum ligger øen Skt. Thomas cirka 300 meter ude Vase flad på rund, Bent Wiborg
(Vase flad på rund) Stentøjsvase
højde 32 cm
Bent Wiborg
i søen ret ud for huset. Der går en vældig historie om dannelsen af den lille ø, som lokalt kaldes for ”Bagerens Ø”.

Inspiration

Alene udsigten og de hyggelige lokaler oplever Bent Wiborg som en fortsat inspirationskilde, men også den lange arbejdsproces fra den rå lerklump frem til det færdige unikaarbejde, giver stadige og rige muligheder for nye ideer.

Hovedparten af de fremstillede unikaarbejder og brugsting er drejet op, men der bliver også arbejdet med modellering og pladeteknik. Det er vigtigt for Bent Wiborg at brugstingene fremstilles med vægten lagt på form og funktion.

Målsætning

Målet er tydeligvis enkelthed og for det meste i smukke klassiske former. Bent Wiborg Vase grå diagonalmønster, Bent Wiborg
(Vase grå diagonalmønster)
Stentøjsvase
højde 19 cm, bredde 11 cm
Bent Wiborg
udtrykker det selv således: "Med tynde streger og geometriske mønstre søger jeg et enkelt og stilfuldt kunstnerisk udtryk. Det glaserede mod det uglaserede understreger på en gang keramikkens lethed og tyngde. De lyse glasurer holdes i gråhvide, grønne og blå nuancer. For øvrigt er det altid spændende at åbne en ovn fuld af nybrændt keramik. Resultatet vil under alle omstændigheder give glæde og næring til ny inspiration."

Og Bent Wiborg fortæller videre. "Det er i denne proces, at jeg finder energien til at fortsætte og videreudvikle en tusindårig tradition med fremstilling af keramik. Og forhåbentlig glæder jeg mange med det, jeg laver."

Bent Wiborg har i mange år været medlem af kunstnerkollektivet "Lertøj", som holder til i Badstuegade 4, 8000 Århus C. Her vil der altid være udstilling og salg af hans keramiske produktion.


Vigtigste udstillinger:

 • 1976 Danska Galleriet, Malmø
 • 1978 Håndarbejdets Fremme, Kunstindustrimuseet, København
 • 1979 Efterårsudstillingen, Vejle Kunstmuseum
 • 1982 Ribe Kunstmuseum
 • 1982 og 1983 Kunstnernes Påskeudstilling, Århus
 • 1985 Charlottenborg Forårsudstilling
 • 1988 Kunstnernes Efterårsudstilling, København
 • 1989 Jydsk Sommer, Kunstindustrimuseet, København
 • 1989 Galleri 8, Grindsted
 • 1990 Sønderborg Bibliotek
 • 1993 ”Brændingen”, Grenå Museum
 • 1996 Kirke Sonnerup Kunsthåndværk
 • 1997 Galleri ved Kirken, Århus
 • 2001 og 2003 Skanderborg Kulturhus
 • 2004 Arvika Konst Hantverk, Arvika, Sverige
 • 2005 Fussingø Slot
 • 2007 Stengalleriet i Horsens

Bent Wiborg
Alleen 15, 8660 Skanderborg
Tlf.: 86 52 01 01

Hjemmeside - E-mail

Til toppen