Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Bente Vinther - Billedkunstner

Bente Vinther
Bente Vinther

Kørup Ådal

Endnu en gang møder jeg en billedkunstner, som bor eventyrligt og som nedenfor i teksten glæder sig over, at hun gennem hele livet dagligt har kunnet opleve nogle af Danmarks smukkeste landskaber. Siden 1987 har hun således boet sammen med sin mand Søren i ”Skovhuset” neden for Tamdrup Kirke med en enestående udsigt fra sit arbejdsværelse ud over Kørup Ådal med marker, sø og skov.

Opvæksten

Jeg er født d. 2. oktober 1941 og min tidligste barndom tilbragte jeg i Skødstrup 15 km nord for Århus. Fra vores hjem havde vi udsigt ud over Kaløvig til Mols Bjerge. Min glæde ved naturen stammer helt sikkert tilbage fra den tid. Vi opholdt os meget ude i naturen og badede hele sommeren ved stranden. Mine forældre var meget arbejdsomme, min far var mejerist, og min mor havde tre hjem, hun servicerede, hun arbejdede bl.a. hos de to professorer i byen K. E. Løgstrup og P. G. Lindhardt i mange år. Min far deltog meget i min mors arbejde i sin fritid, så han blev ofte kaldt reserveprofessoren.
Hvide franske anemoner
Akryl på lærred
Bente Vinther

Spændende år på Bangholm

Bangholm keramikfabrik lå til at begynde med i Skjødstrup. Her havde jeg og mine tre søskende en dejlig legeplads, hvor vi fik lov til at lege med ler. Det var især mig, der var meget optaget af at forme forskellige ting i ler, som jeg fik lov til at male og brænde på fabrikken hos Eva og Knud Nielsen. Senere flyttede fabrikken til Uggelbølle ved Rønde.

Nogle år senere mødte jeg Knud Nielsen fra Bangholm igen. Han opfordrede mig til at komme og arbejde på Bangholm. Her arbejdede jeg i 7 år, hvor jeg fik indsigt i keramikfremstillingens forskellige processer. Men hovedsageligt arbejde jeg med at glasere og dekorere, hvor især dekoreringen har givet mig en vældig træning i at blande farver til ønskede nuancer.

Keramik og maleri

Jeg var i mellemtiden blevet gift med Søren Vinther, der var landmand, og da han i 1972 forpagtede Hostrup Hovedgård i Salling, flyttede vi der til. Her fik jeg mulighed for at arbejde med keramik.
Landskab, akryl på lærred
Bente Vinther
Havde eget værksted og underviste på aftenskoler i keramik. I 1974 opfordrede en af mine venner mig til at deltage i et malerkursus. Her opdagede jeg pludselig en stor glæde ved at arbejde med farver. Det følgende år manglede man en lærer til at forestå undervisningen, og jeg blev bedt om at påtage mig opgaven. Jeg slog til, fik dispensation og gennemgik efterfølgende Voksenpædagogisk Grundkursus på Skive Seminarium samt relevante kurser i farvelære.

Hostrup Hovedgård

Hostrup Hovedgård lå meget smukt ud til Limfjorden og tæt på et stort sommerhusområde. Og de mange turister, der besøgte mit værksted, gav mig idéen til at åbne et galleri, hvor jeg udstillede både mine egne billeder, men også andre kunstneres billeder. Efter mange gode år i Salling flyttede vi til Horsensegnen, hvor min mand i 1987 blev ansat som driftsleder på Tamdrup Bisgård. Jeg selv blev ansat i terapien på først Tamdrup Plejehjem og siden Hansted Hospital. Der blev i de år ikke så meget tid til at male selv, men da jeg sluttede på plejehjemmet fik jeg igen tid og lyst til at male. Jeg maler nu en del alene, men ofte også sammen med to andre.


Abstrakt billede, akryl på lærred
Bente Vinther

Rejselivet som inspiration

Jeg har været så heldig at bo de smukkeste steder i Danmark, og det er tydeligvis naturen, der oftest inspirerer mig. Men også indtryk fra rejser har givet inspiration til mine malerier. Helt tilbage i 1964 rejste min mand og jeg gennem 11 europæiske lande for at komme til den danske farm i Libanon. En rejse, der gjorde et stort indtryk på mig. Siden har jeg ud over Norge besøgt Portugal og Island flere gange og er hver gang blevet animeret til at lade indtrykkene komme med i det jeg malede.

Bente Vinther har udstillet mange steder i Salling bl.a. i Salling Bank, Rakkerhuset i Hvidemosen, Fjordkær Kunst ved Spøttrup og på selve Spøttrup Slot.

På Horsensegnen er Bente Vinther et par gange blevet antaget på Tørring Uldum Kunstforenings censurerede udstilling i Åle. Ellers har hun udstillet på flere plejehjem i omegnen: Egebakken, Gefions Have, Tamdrup Plejehjem og Kildebakken. Desuden på Sandvad Kro og på Hjarnø. I sommeren 2014 skal Bente Vinther udstille i Stengalleriet i Horsens sammen med keramiker Sten Børsting fra Ribe.


Bente Vinther
Stensballevej 4, Serridslev, 8700 Horsens
Mobil: +45 28 43 35 64

E-mail

Til toppen