Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Hanne Katrine Folkmann Theut - Billedkunstner

Trine Theut
Trine Theut

Vester Vedsted

En blæsende og regnfulde dag i oktober 2012 kørte jeg ad Margueritruten fra Ribe mod Mandø. Kort før digerne ligger landsbyen Vester Vedsted. Her bor billedkunstner Trine Theut i den gamle jordemoderbolig fra 1876, som hun købte sammen med sin mand i 1990.

Galleri Theut

”Huset var meget dårligt vedligeholdt, men der var en rar atmosfære. Og så var der 8000 kvadratmeter ”glemt” have til”, som Trine Theut udtrykte det. Og sådan en have med kaprifolier og vedbend, gamle buske og træer – også nogle udgåede – hvor larver, insekter og rigtig mange fugle kunne finde beskyttelse og føde i, det kunne vi simpelthen ikke stå for!”

Lige præcis det med den frie natur, fugle og dyrelivet på alle niveauer er af stor betydning for både hende selv, men så sandelig også for hendes mand, Ole Thorup, som er ”fuglekigger” både professionelt og i fritiden. . . ”Vores liv i og med Trine Theut
Masked Trogon, Ecuador
Akryl på lærred, 40x30 cm
Trine Theut
naturen passer godt sammen på den måde, at vi begge er meget tålmodige og iagttagende. Vi kan tilbringe timer på den samme plet, hvor Ole kigger efter fuglene eller tæller dem – og jeg tegner dem. Vi er næsten hver vinter nogle måneder i troperne, og når vi er på vandring i junglen, bevæger vi os normalt fremad med en gennemsnitshastighed på få hundrede meter i timen. Der er hele tiden noget, der skal iagttages og måske tegnes. Modsat er vi til gengæld ganske håbløse i et rejseselskab – eller med en guide,” fortæller Trine Theut.

Autodidakt kunstner

Trine Theut er født i Hejnsvig Sogn i Ribe Amt i 1954. Efter gymnasiet lykkedes det ikke at komme på Kunstakademiet. I stedet blev det til en læreruddannelse, som nu i 2012 har givet hende 20 år med et spændende sommerjob på Ribe VikingeCenter. Her ifører hun sig vikingetøj og arbejder med vikingehåndværk og guider besøgende rundt på centret som formidler af en spændende periode i dansk kulturhistorie. Det giver så masser af god tid resten af året til at male.

Ribes byjubilæum

I forbindelse med Ribes 1300 års byjubilæum fik Trine Theut til opgave at Trine Theut
Kalkmaleri
1,35 m høj, 20 m lang
Trine Theut
udsmykke de pudsede vægge i vikingebyens største rekonstruktion, Tinghuset, med en billedfortælling om Ribe Bys grundlæggelse. Det blev til et 1,35 højt og 20 meter langt kalkmaleri – udført i vikingetidens stilart og med historiske farvepigmenter. En lille ”finesse” er, at man i udsmykningens mange figurer kan genkende kunstnerens kolleger fra Ribe Vikinge Center. Se www.galleritheut.dk/wp/projekter.

Lyrisk realisme

Som en hyggelig velkomst på sin hjemmeside skriver Trine Theut bl.a. . . . ”Her på siden kan du se eksempler på kunst af Trine Theut, en lyrisk-realistisk kunstner, der er både nationalt og internationalt ukendt. Men hellere én smuk fugl på taget end ti grå i gryden.”

Trine Theut
Knortegæs i uvejr, akryl på lærred, 60x80 cm
Trine Theut
Lyrisk realisme tager udgangspunkt i det sete og sansede, men fortolkes gennem malerens temperament og bliver dermed et personligt udtryk for det oplevede. Wikipedia skriver bl.a. om lyrik: ”at det skildrer følelser, sanseindtryk og øjebliksstemninger.” Ismen udspringer af impressionismen omkring år 1900, og af de mest kendte danske repræsentanter skal nævnes Niels Lergeard, Oluf Høst og til dels Johs. Larsen.

Trine Theut skriver selv: ”Mine malerier er meget påvirkelige af stemninger omkring mig. Man kan vel sige, at jeg ikke alene maler motivet; men også vinden, lydene – alt det udefinerbare, der i øjeblikket er i luften omkring mig. Jeg bruger vel også maleriet som et forsøg på at fokusere på det smukke: Med det Trine Theut
Vild med Dans, Læsø, akryl på lærred
50x50 cm
Trine Theut
bombardement af ubehagelig viden om menneskers ondskab, vi til dagligt udsættes for, så har jeg brug for at bekræfte overfor mig selv og andre, at der altså også er smukt og godt i verden. Jeg gider godt blive her! ” I et kunstindlæg i Jydske Vestkysten stod bl.a. dette præcise udsagn: . . . ”Nogle mener at kunst skal provokere, men Trine Theuts kunst åbner øjnene for de ting, som man ikke rigtigt ser, fordi de er lige for næsen af én.

Malergrej

Akryl på lærred har siden århundredeskiftet været de foretrukne materialer. Før den tid var det mest akvarel og gouache. Hun maler med malerrulle, pensler i alle størrelser og nogle gange, hvis hun bliver ivrig, også med en klud og sågar med fingrene. Og så tegner hun en masse skitser med tusch af alt muligt på sin vej.

Noget om at male

” Jeg tegner og maler især mennesker og fugle, og jeg er vild med de konstellationer, som figurerne indgår i med hinanden. Jeg kan lide at male former og figurer på en baggrund, som sætter stemningen. Trine Theut
Friends, akryl på lærred, 60x80 cm
Trine Theut
Det kan fx være et par viber i landskabet, eller 3 drenge i et miljø.”

”Siden 2008 eller der omkring har jeg være meget optaget af de mønstre, som dannes imellem kviste og grene i forskellige slags træer. Man kan jo ikke tegne/male alle grenene i et træ; så jeg prøver at finde ”systemet” eller ”essensen”, fortæller Trine Theut og slutter: ”jeg kan helt fortabe mig i alle de felter og former, som grenværk og bladhang danner med hinanden. Og her i 2010 har jeg så haft lejlighed til at studere, hvordan sneen lægger sig på grenene”. I dette billede har hun placeret en rødhals i noget ”grantræs-system”.

Trine Theut
Rødhals i sne, akryl på lærred, 50x50 cm
Trine Theut

Vadehavet

Trine Theut har stor passion for den egn, hun har valgt at bosætte sig i. Det flade, måske nok lidt fattige landskab – set med en østjydes øjne. Og så alligevel ved nærmere eftertanke overvældende – enkeltheden, den kæmpe himmelbue og den langstrakte horisont – en storslået natur! Trine fortæller her om en lokal bestilling af fårene ved Vester Vedsted Bæk, som et bysbarn ville give sin kone.

”Jeg cyklede ned og tegnede og kiggede og tænkte lidt. Hvorefter jeg hjemme i atelieret malede et billede. Tanken var, at jeg ville lave noget meget roligt. Det er netop en af de store kvaliteter, som jeg ser her i det åbne, flade landskab. Det, at der er så langt til horisonten, gør at blikket hviler, og man bliver rolig indeni. Bagefter tænkte jeg på hende, der skulle have billedet, Trine Theut
Ved Vester Vedsted Bæk, akryl på lærred
Trine Theut
nemlig en dame med en masse krudt i – og så malede jeg et sommerbillede med mere kulør på, som så blev det hun valgte.”

Kunstnergruppen DANE

Det er værd at bemærke, at Trine Theut, sammen med vores lokale natur- og miljøfortolker Jens Gregersen, Vorsø, er medlem af DANE (Danisk artists for nature and environment), på dansk ”Danske kunstnere for natur og miljø”. De er lige her i oktober 2012 blevet færdige med at beskrive naturen omkring Mariager Fjord i billeder. Se her: http://www.naturkunstnere.dk/mariager_fjord.htm

Trine Theut
V. Vedsted Byvej 32, 6760 Ribe
Tlf. +45 75 44 52 06 - Mobil: +45 61 71 35 79

Hjemmeside - E-mail

Til toppen