Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Lars Skov Nielsen - Billedhugger

Lars Skov Nielsen
Lars Skov Nielsen
Lars Skov Nielsen er født den 21. januar 1966 i Roskilde, men forældrene flytter samme år til Hårup ved Brædstrup. Efter at være færdiguddannet som stenhugger på Håndværker Højskolen i Haslev i 1987, bosætter han sig i Roskilde igen med henblik på en fremtid som billedhugger.

Om udviklingen frem til sin debut som udstiller i en kunstforening i 1994 fortæller Lars Skov Nielsen selv: "Efter at være flyttet tilbage til Roskilde, rejste jeg både i 1988 og i 1989 på studietur til Pietrasanta i Italien for at arbejde hos den kendte danske skulptør Jørgen Haugen Sørensen. Dette ophold udviklede sig til studier i både Barcelona i Spanien og Marvaõ i Portugal.

Især opholdet i den fascinerende, atmosfærefyldte kunstnerby Pietrasanta gav mig mod på og lyst til at skabe mine egne værker. Så efter endte studier og fyldt med inspiration rejste jeg tilbage til Danmark - lavede skitser og malerier, som efterhånden blev videreført til skulpturer. Blue Silk, Lars Skov Nielsen
"Blue Silk"
Lars Skov Nielsen
Denne lyst til at arbejde videre med mine egne ideer skærpedes yderligere i mit daglige arbejde hos en stenhugger, hvor jeg også arbejdede - og stadig arbejder - med opgaver fra andre billedhuggere, bl. andet H.C.Rylander og Jan Leth.

Jeg arbejder helst i granit. Det er en sten med mange fordele, og den er tilpas hård til, at man møder modstand, når overflødig sten skal hugges væk. Jeg holder specielt meget af de mørke sorter som "Blå Rønne" fra Bornholm og "Silk Blue" fra Indien. Slibning og polering af disse sten giver smuk dybde i farven som kontrast til den rå sten. Granit som råmateriale indgyder respekt. Det er næsten uforgængeligt og alligevel så skrøbeligt, at et enkelt fejlslag i tilvirk-ningsprocessen kan få hele værket til at bryde sammen. Der er stor fascination forbundet med dialogen mellem værk og kunstner. Men det er selvfølgelig en stor fordel for mig at være uddannet stenhugger - så ved jeg, hvordan de enkelte materialer skal behandles. Alligevel opstår der en gang i mellem uforudsete ting under tilvirkningen, som påvirker min oprindelige ide med stenen.

At skabe kunst i sten er et tillidsforhold. Skal det være godt, skal det også være nødvendigt. God kunst udspringer af nødvendighed - af en brændende trang til at skabe noget, som for alt i verden må ud. Det er forskellen på kunst og håndværk. I mit job som Bølgebrud, Lars Skov Nielsen
"Bølgebrud"
Lars Skov Nielsen
stenhugger er jeg håndværker, mens jeg som billedhugger er drevet af en trang til at udtrykke mig. Mine værker udtrykker dele af min sjæl og beskæftiger sig meget med kontraster.

Jeg sætter de glatte overflader op mod de rå og lader dem udtrykke både åbenhed og dysterhed. De fleste mennesker bærer på en grundliggende uvished i livet. Ubesvarede spørgsmål som dødens gåde og universets rammer giver et tomrum. Disse følelser er en stor inspirationskilde".

Årene 2000 og 2001 blev travle år for Lars Skov Nielsen. For det første skulle arbejdet på 5 skulpturer til "Andromeda-haven" - en ny skulpturpark på Frederiksborgvej i Roskilde - gøres færdigt. De fem værker symboliserer de 5 største planeter i stjernebilledet Andromeda. For det andet blev han anmodet om at fremstille en spændende skulptur til en mindelund for de omkomne fra Roskilde Festival 2000 (link åbner i nyt vindue).


Lars Skov Nielsen
Bougne-Åsen 7, 3250 Gilleleje
Mobil: 28 91 44 99
Til toppen