Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Maria S. Kjarval - Billedkunstner

Maria S. Kjarval
Maria S. Kjarval
Maria S. Kjarval er født i Island den 3. februar 1952 af islandsk/danske forældre. Hun boede i Island indtil sit 17. år, og nåede at blive færdig med sin realeksamen der. Det hun kan huske fra sin opvækst handler mest om Islands udvikling i halvtresserne og tresserne efter frigørelsen fra Danmark i 1944, hvor Island blev selvstændig republik.

Der var masser af optimisme og vilje at spore i befolkningen til at skabe egen identitet og kultur, men det gav mange problemer og frustrationer i de første mange år. Maria S. Kjarvals far var møbelarkitekt og havde rødder i både det islandske og det danske samfund. Han var med til at gøre Island til en del af den skandinaviske bevægelse for design. Som følge deraf kom der mange kunstnere og kreative mennesker i hendes hjem, så hun har følt det meget naturligt at være skabende.

Maria S. Kjarval fortæller selv: "I 1969 flyttede jeg hjemmefra til Skotland i et år. I mellemtiden rejste mine forældre til Danmark og bosatte sig i Nordjylland. Fra Skotland rejste jeg dertil for at besøge mine forældre - og har siden boet i Danmark. Tit bliver jeg spurgt, om ikke det er dejligt at kunne leve af sin hobby. Jeg føler dog mere, at det er en livsstil for mig end en hobby.

Det at male kræver en hel del forberedelse, iscenesættelse og omtanke. Når først alt det er på plads, skal jeg have skabt ro omkring selve maleprocessen. Jeg føler forberedelserne Þórsmörk, Maria S. Kjarval
Þórsmörk, oliemaleri
Maria S. Kjarval
som en form for meditativ tilstand, som ofte kan være en vanskelig periode, men lykkes det, er det alle frustrationerne værd. Det spændende ved selve maleprocessen er, at så flyder tankerne og ideerne i stride strømme. Det løfter mig op over den trivielle hverdag og giver mig følelsen af at være med i skabelsen af tiden, vi er i - af nuet."

Maria S. Kjarval blev uddannet som tekstilformgiver fra Skolen for Brugskunst i København i tiden 1972 til 1975 og tog senere sin afsluttende eksamen fra Kolding Kunsthåndværkerskole i 1979 til 1981. Her arbejdede hun med det billedlige udtryk i tekstiler og havde tegning som speciale. Siden er det blevet til et væld af kurser i bl. a. tegning, croquis og perspektivtegning.

"I gennem årene er det blevet til mange forskellige måder at arbejde med billederne på, og ligeså har jeg forsøgt mig med at hente inspiration i forskellige miljøer. Jeg er meget optaget af de klassiske metoder som fx akvareller og tusch, men efterhånden er det blevet udfordringerne med olimalerierne, der tiltaler mig mest. For mig er håndværket vigtigt. Sommer i Skagafjörður, Maria S. Kjarval
Sommer i Skagafjörður, oliemaleri
Maria S. Kjarval
Jeg har brugt meget tid på at læse om arbejdsmetoder og på at finde de bedste materialer, så jeg derigennem kan tilgodese mine ønsker om at give billederne et stærkt og dramatisk udtryk.

Motivmæssigt ender det altid med at blive min barndoms landskaber, der løber af med sejren. De fylder mest i min forestillingsverden. Den islandske natur er fantastisk og storslået og på en gang stemningsfyldt og dramatisk, og så er der et væld af karakterfulde landskaber at beskrive på lærred. Mit store ønske med mine billeder er, at de skal tale for sig selv. Efter min mening kan billeder ikke tolkes med ord. Billedlig fortælling har ikke noget med det skrevne ord at gøre. Det er blot en anden måde at udtrykke sig på."


Maria S. Kjarval
Puggaardsgade 6 st. th
1573 København V
Tlf.: 33 11 04 07 - Mobil: 47 92 47 44
Til toppen