Logo - Gæsteudstillere
Stengalleriet - Gæsteudstillere

Poul Kidmose - Stenskulptør

Poul Kidmose
Poul Kidmose
I 2002 fik vi en henvendelse via e-mail fra Poul Kidmose, hvor han kort præsenterede sig selv med tekst og nogle få billeder. Vi fattede straks interesse for det lidt specielle formsprog, billederne gav udtryk for. Desuden bar de præg af håndværksmæssig veludført arbejde og kritisk humoristisk iderigdom. Vi fik arrangeret et besøg i Stengalleriet, hvor vi kunne danne os et nærmere indtryk af hans skulpturer og mennesket bag disse.

Idet vi kører et meget tæt løb sammen med vore udstillere, sommetider i lang tid, finder vi det vigtigt, at de kunstnere, vi skal gennemføre en udstilling sammen med, giver os et indtryk af at kunne lide vore forholdsvis små og lidt intime forhold. Her hvor vi følger hver enkelt kunde rundt i den til enhver tid givne udstilling og fortæller dem om gæsteudstillernes arbejder såvel som vore egne, Ligeledes er det vigtigt for os, at vi selv kan have hjertet med i arrangementet.

De otte forholdsvis små skulpturer, Poul Kidmose havde valgt at tage med til fremvisning, levede fuldt op til vores første indtryk - her imellem usædvanlige og arbejdskrævende former, som vidner om stor håndværksmæssig formåen. Alle skulpturer er færdiggjort med en gennemført finish.. Vi glæder os meget til at præsentere Poul Kidmose i sommermånederne juli og august 2004 sammen med biolog, illustrator og tegner Frida Franko-Gossar. Poul Kidmoses små skulpturer skal udstilles i galleriet og de større emner i galleriets haveanlæg.

Poul Kidmose skriver således om sig selv:
"Jeg er 51 år og uddannet murer, hvilket fortsat er mit erhverv. Gennem hele livet har jeg forsøgt at udtrykke mig enten gennem malerier og tegninger eller skulpturer i træ. Med strømmen, Poul Kidmose
Med strømmen
Poul Kidmose
Stenskulpturer er det seneste tiltag, og her har jeg fundet det jeg søgte, idet jeg netop her kan kombinere min håndværksmæssige baggrund med det at skabe noget i et materiale, der rummer utroligt mange muligheder både i farve og bearbejdningsform. En anden ting jeg kan lide ved materialet er, at det kan opleves med flere sanser - en poleret sten er det næsten umuligt at holde fingrene fra. Jeg vil gerne fortælle en historie med mine sten. Der skal være et seriøst indhold i skulpturen, før jeg bliver inspireret. Som regel lægger jeg ud med at have en ide til den historie der skal fortælles. Mens jeg så arbejder med stenen, bygger jeg sideløbende videre på fortællingen, der nogen gange, selv for mig, kan tage overraskende drejninger. Nogle gange føler jeg næsten, at der opstår en slags dialog mellem mig og stenen, hvor den kan finde på at sige "nu er det nok", eller "du kunne jo også". Mine historier er som udgangspunkt altid positive. De kan handle om at se skønheden i de nære ting i naturen, eller de kan handle om at sætte situationer på hovedet, så man pludselig ser dem i et andet lys. Humoren har en stor plads i mine skulpturer. Jeg tror på, at budskabet går lettere ind, hvis der er plads til et lille smil.

I 2002 vandt jeg en konkurrence om udsmykning af forhallen i Dansk Landbrugs rådgivning, Landscentret i Skejby. En for mig stor opgave hvor jeg solgte en ide, som så bagefter skulle realiseres. Det blev en spændende udfordring, hvor jeg kombinerede materialer som sten, glas ,vand og kobber. Specielt glas tiltaler mig, jeg har brugt det i flere skulpturer. Det har næsten samme struktur som poleret sten, men er samtidig utroligt skrøbeligt.

I 2003 blev jeg valgt som årets kunstner på gulv ved Ebeltofts Kunstforenings påskeudstilling. Det var et stort skulderklap for mig, der ikke har nogen kunstnerisk uddannelse, men som er drevet ud i det skulpturelle af trangen til at udtrykke mig og af en Ukuelig, Poul Kidmose
Ukuelig
Poul Kidmose
umættelig nysgerrighed. Mit atelier begrænser sig til en plads i det fri - langt ude på landet - hvor larm og støv ikke kan genere nogen, men hvor jeg samtidig kan lukke mig inde i mig selv og føre de samtaler med stenen, som jeg holder meget af uden at blive forstyrret. Desuden har jeg så indrettet værksted derhjemme i kælderen, hvor jeg arbejder med de finere detaljer og min yndlingsbeskæftigelse, polering."

Kunsthistoriestuderende Vibeke Laier, Randers siger blandt andet om Poul Kidmoses skulpturer: "Det at iagttage Poul Kidmoses arbejder giver mig en eller anden "Heerup-fornemmelse". Denne formstærke, robuste, håndværksmæssige måde at bearbejde stenen på. Skildringen af natur, tro, håb og kærlighed. Kidmoses skulpturer og Fridas poetiske akvareller er på mange måder kontrastfyldte og så alligevel ikke - en ganske fin sammenstilling efter min mening."


Poul Kidmose
Tousvej 112, 8230 Åbyhøj
Tlf.: 86 25 45 82

Hjemmeside - E-mail

Til toppen