Alice Riisager Rasmussen - Kunsthåndværker

Alice Riisager Rasmussen
Alice Riisager Rasmussen
Kører man mod nord ad omfartsvejen i Horsens kommer man forbi Bygholm Parkhotel, og umiddelbart efter hotellet ligger tre små fredede huse - den gamle smedje og to arbejderboliger. De blev bygget i starten af attenhundredetallet til daværende Bygholm Gods. I det tredje og sidste hus, der ubetinget er det smukkeste og med en storslået udsigt fra køkkenet til Bygholms parkanlæg, bor kunsthåndværker Alice Riisager Rasmussen sammen med sin mand John Rasmussen

Historie

Alice Riisager Rasmussen er oprindelig boghandler, men den nuværende beskæftigelse blev såmænd et resultat af et blomsterbinderkursus i sidste del af halvfemserne. Der var kommet en ny bog om metalflet, hvor man kunne se, hvad blomstertråd også kunne bruges til udover at binde buketter. Det fandt hun meget spændende, men der skete blot det, som ofte sker med et kreativt og kunstnerisk menneske. Hun blev hurtigt færdig med de almindelige opgaver, som bogen præsenterede, idet hun så nye og interessante muligheder i en teknik, som lå godt for hendes hænder.

Æble i metalflet, Alice R. Rasmussen
Æble i metalflet
Alice R. Rasmussen

Ny bog om metalflet

Alice Riisager Rasmussen, havde tidligere arbejdet med pileflet, herfra kunne hun bruge en af sine nye ideer, som drejede sig om at starte med en bund (et skelet). Hertil klippes det anviste antal ”stager” af den noget kraftigere elefanttråd på 1,4 mm eller den endnu kraftigere glatte hegnstråd på 2 mm, alt efter hvor stor den valgte opgave var. Og så flettes der med den tynde vindseltråd, der er 0,5 mm. Hun fandt hurtigt ud af, at der skulle flettes stramt og nøjagtigt, hvis resultatet skulle leve op til hendes krav - et oplagt arbejde for en kunstnerisk perfektionist, hvis hjerne finder behag i skønhed og akkuratesse.

Efter at have arbejdet med de nye ideer i et par år, fik Alice Riisager Rasmussen lyst til at skrive en ny bog om metalflet. Det førte til et samarbejde med tegneren og journalisten Marianne Lindsmann, Spøttrup, som dog først måtte gennemgå et kursus i metalflet, inden hun følte sig kompetent til at illustrere de mange grundteknikker og detaljer.

Lysestage i metalflet, Alice R. Rasmussen
Lysestage i metalflet
Alice R. Rasmussen
Bogens titel blev ”Spændende flet i metaltråd”. Den udkom i 2002 på Aschehoug Dansk Forlag. og har fået ISBN: 87-604-1612-2

Det er en meget gedigen og smuk bog med et væld af søde, sjove og spændende ideer både for begyndere og for absolut øvede. Bogen har tydeligvis udfyldt et stort behov, idet den har solgt rigtig godt - ikke alene i Danmark, men også i udlandet.

Undervisning

Et mildt og vindende væsen, en veludviklet formsans, en uudtømmelig fantasi og i særdeleshed en stor mængde tålmodighed har siden starten i 1998 gjort Alice Riisager Rasmussen til en meget efterspurgt underviser i metalflet. Det har ikke været nødvendigt for hende at reklamere med sin kunnen. Det gode ry har spredt sig fra mund til mund, og da hun har deltaget og fortsat deltager i rigtig mange udstillinger i det ganske land, skyder der mange undervisningsforløb op i kølvandet heraf. Og hun er inde på, at hun ikke kan blive træt af metalflet, for det ser ud til, at ideerne til stadighed står i kø, og ofte sidder hun op til ti timer om dagen og hygger sig med det.

Arbejdsrummet

Huset, Alice Riisager Rasmussen og hendes mand John bor i, er en tidligere arbejderbolig under Bygholm Gods. Det er bygget i 1827 og er i dag fredet, så i ønsket om at restaurere det smukke hus, løb man ind i nogle begrænsninger, men det gjaldt kun med hensyn til det udvendige. Kande i metalflet, Alice R. Rasmussen
Kande i metalflet
Alice R. Rasmussen
Så indvendig blev alt endevendt og i kælderen blev der plads til et dejligt atelier med et godt arbejdsbord og mange hyldemeter til udstilling af de færdige arbejder. Som noget meget væsentligt både for et godt arbejdsmiljø, men også for arbejdet med metaltråd, er huset gennemisoleret, og der er lagt varme i gulvet. For det at sidde i et godt varmt arbejdsværelse og dermed med varme hænder og tilsvarende opvarmede materialer har rigtig stor betydning for metaltrådenes bøjelighed.

Lidt om metalflet

Både materialer og værktøj til metalflet hører til i den billige ende, så det er en meget overkommelig økonomisk hobby at give sig i lag med. Der er tale om tre trådtykkelser, Den tynde 0,5 mm vindseltråd (bindetråd), der bruges som flettetråd. Så er der elefanttråden på 1,4 mm og en sortglødet hegnstråd på 2 mm, som begge bruges som ”stager” til opgavens ”skelet”. Stagerne kan sammenlignes med trendtråde i vævning.

Kvindeskulptur i metalflet, Alice R. Rasmussen
Kvindeskulptur i metalflet
Alice R. Rasmussen
Af værktøj er det vigtigt med en fladtang, (måske også en spids fladtang), en rundtang og så en god bidetang til at bide trådene over med. Resten er småting som målebånd, lineal og hæklenåle. Ellers drejer det sig kort og godt om stærke fingre og masser af tålmodighed, men også gerne om nøjagtighed og fantasi.

I starten vil kursister holde sig meget stramt til bogens anvisninger, men for de dygtige elever vil det ofte ende som med Alice Riisager Rasmussen, der normalt arbejder uden tegning. Hun starter dog normalt med en ide og ser så, hvad det ender med. På den måde sker der tit det, at der kommer nye ideer undervejs i forløbet.

En tilfreds kunstner

Det ser så legende let ud, når Alice Riisager Rasmussen sidder og fletter. Og det sker i et tempo og en rytme, som kendetegner en kunsthåndværker, der har været med længe. Det er nu 12 år siden hun i 1998 startede med en hobby, som i dag er blevet til en god og spændende oplevelse. Med tiden har det givet hård hud på fingrene og sikkert også nogle flere fingermuskler, men nok så vigtigt en tilværelse, som hun sammen med sin mand John glæder sig dagligt over.

Alice Riisager Rasmussen
Schüttesvej 14, 8700 Horsens
Tlf.: 86 54 55 58

Hjemmeside | E-mail