Kamil Dossar Franko - Tegner

Kamil Dossar Franko
Kamil Dossar Franko

Historie

Kamil er født i 1988 under forældrene Frida og Abeds studieophold i Polen. Her boede de sammen med Kamil til studierne var overstået i 1990. I 1991 bosatte de sig i Horsens, og her har de boet siden.

Skole og gymnasium

Kamil gennemførte sin skolegang på Sct. Ibs Skole i Horsens og fortsatte derefter uddannelsen på Horsens Statsskole og kan i sommeren 2008 se frem til at blive færdig med 3.g . Gymnasietiden er gennemført med en del arbejde i fritiden i en gros firmaet Edeka.

Fremtidsplaner

Efter endt gymnasietid er det tanken at gennemføre en kort militærtjeneste, som skal efterfølges af et job. I denne periode med arbejde vil han prøve at samle mod og kræfter på at komme til optagelsesprøve på filmskolen. Her er det specielt instruktørlinien han vil læse videre på.

Tegneegenskaber

Det er nok ikke for meget at sige, at Kamil har stået i første række, da der ved fødslen er blevet indlagt tegneegenskaber i genmaterialet. Både Kamils mor og morbror er begge meget habile tegnere og illustratorer. Og Kamil har fra barnsben været usædvanlig kreativ og ferm til at tegne. Allerede som 10 til 11-årig Kamil Dossar Franko - Drengen i mirakelrummet
Kamil Dossar Franko
Drengen i mirakelrummet
blev han tegneteknisk vurderet til at være dygtigere end de fleste voksne er.

Kamils mor Frida har undervist i tegning på aftenskole, og hun fortæller, at Kamil klart kunne tage konkurrencen op med hendes bedste tegneelever. Frida tog ofte Kamil med på sine tegnekurser. Her igennem kunne hun løbende inspirere ham, så han til stadighed kunne udvikle sine anlæg for tegning. En gang imellem syntes han også, at det var morsomt at stå model for kursisterne til modeltegning.

Tegneteknik

Der er to markante egenskaber, der gør Kamil til en interessant tegner. Han har stor teknisk snilde og så har han en altid sprudlende fantasi. Han evner at tegne stort set alt direkte fra hovedet, uden at være bundet af at have noget at kigge efter. Det være sig mennesker, dyr eller bygningsværker.

Han har tydeligvis medfødte evner til at se ting i rum og perspektiv. Således er han også i stand til - på fri hånd - at snyde med perspektiverne. Når Kamil tegner, er det altid med blyant på papir, hvorimod det er med farver, når det sker på computeren.

Inspiration

Som tidligere nævnt har Kamil en højt udviklet grad af fantasi samt en noget fantastisk forestillingsverden. Stilen er overvejende klassisk, med et indhold som kan føres Kamil Dossar Franko - Fylosofen og sommerfuglen
Kamil Dossar Franko
Fylosofen og sommerfuglen
tilbage til den tidlige middelalder. Han er meget inspireret af sin morbror, som er grafiker og har sit eget reklamefirma i Ungarn. Morbroren er også en meget stærk surrealistisk tegner, men modsat Kamil arbejder han i den noget mere voldsomme og dystre ende af stilarten.

En anden af Kamils store idoler er den nederlandske grafiker og tegner Maurits Cornelis Escher (1898 - 1972), som var i stand til at bryde perspektivet udfra matematiske principper og derved især blev berømt for sine paradoksale arkitekttegninger. Escher var meget optaget af sanseillustrationer og var i stand til at skabe sådanne via sine meget detaljerede tegninger.

Kamils mor Frida har også tidligere arbejdet en hel del med den noget mørke og skarpe surrealistiske stil. Den var vel nok et resultat af de strenge psykisk belastende år, fra dengang den lille familie flyttede over landegrænser op til flere gange. Læs mere herom under gæsteudstilleren Frida Franko-Dossar.

Motiver (fabulationer)

Kamils tegninger er meget fabulerende, og de ligner mest eventyrillustrationer Kamil Dossar Franko - Robotterne
Kamil Dossar Franko
Robotterne
men med et noget dystert og mystisk indhold. Figurerne holdes med vilje skeletlignende og ansigtsløse, og det er ikke umiddelbart den sorgløse formidling til børn, der er tiltrækkende for ham.

Hans billeder er tegnet for voksne, men da de indeholder en stor mængde detaljer, vil børnene alligevel ofte synes, at de er interessante, at kigge på. Han går meget op i teknik, ikke for teknikkens skyld, men den er vigtig for ham, for at han så præcist som muligt kan skabe en tydelig og knivskarp stemning.

Kamil elsker at vride vrangen ud på ting, for der igennem at overraske beskueren med ganske uventede finesser og påfund, der både imponerer, men så sandelig også giver stof til eftertanke.

Tegneserier

En anden hyggelig beskæftigelse for Kamil er computertegninger. Det er mest i form af tegneserier og modsat blyanttegningerne, er tegningerne, som er skabt på computeren, altid i farver og med en helt anden udtryksform. Med hensyn til computeren håber vi meget, at han får mod på at udvikle sine evner til at lave animationer, og der igennem besjæle og levendegøre sit hyggelige og spændende persongalleri.

Kamil Dossar Franko - The Tavern
Kamil Dossar Franko
The Tavern


Kamil Dossar Franko
Griffenfeldtsgade 21, 8700 Horsens
Tlf.: 28 60 20 83

E-mail